Zapraszamy hodowców zwierząt trawożernych i mieszkańców Podkarpacia do uczestnictwa w realizacji zadania publicznego „PODKARPACKI NATURALNY WYPAS – OCHRONA RÓŻNORODNOŚCI BIOLOGICZNEJ CENNYCH PRZYRODNICZO ŁĄK I PASTWISK ORAZ AKTYWIZACJA I INTEGRACJA SPOŁECZNOŚCI LOKALNYCH”


Zadanie 1. HODOWLANA I KULINARNA SZTUKA PODKARPACKIEJ WOŁOWINY
* Warsztaty dla hodowców bydła „Tajniki sztuki hodowlanej Podkarpackiej Wołowiny”
Dla najaktywniejszych hodowców pakiety nasienia czołowych buhajów simentalskich.
* Pokaz przyrządzania potraw z wołowiny przez cztery drużyny szkolne i Mistrza Kulinarnego.
* Degustacja hamburgerów wołowych z Zakładu Przetwórstwa Mięsnego ZACZYK w Dębicy.
Data i miejsce: 10.10.2019 r. godz. 10.00. Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Nowosielcach.

Zadanie 2. Szkolenie „Beskidzkie łąki i pastwiska jako dobro ekologiczne, zdrowotne i ekonomiczne”. Pokaz i degustacja produktów mlecznych, ziołowych i miodowych. Nagrody dla prezenterów produktów. Data i miejsce: 17.10.2019 r. godz. 1000. Ośrodek Kultury w Szczawnem.


Zadanie 3. Szkolenie „Bioróżnorodność – spiżarnią ziół, lokalnej naturalnej żywności i produktów użytkowych”. Data i miejsce: 17.10.2019 r. godz. 1500. Dom Ludowy w Nagórzanach.


Zadanie 4. Szkolenie „Naturalna żywność specjalnością gospodarczą Podkarpacia”.
Pokaz i degustacja produktów z mleka, miodów i ziół. Nagrody dla prezenterów produktów. Data i miejsce: 18.10.2019 r. godz. 1500. Dom Strażaka w Pawłokomie.